De inspiratie van de Bijbel

 

  1. Door God inge-ademd

“Heel de Schrift is door God inge-ademd…” (2 Timotheüs 3:16)

In dit vers zegt de apostel Paulus dat de Bijbel door God is inge-ademd. “Heel de Schrift is door God ingeademd”. In plaats van over “inademen” spreken christenen ook wel over “inspiratie”. De inspiratie van de Schrift houdt in dat God de schrijvers van de verschillende Bijbelboeken zodanig geleid heeft, dat ze precies opschreven wat God door hen heen wilde zeggen.

 

Waarom is het belangrijk dat de Bijbel door God geïnspireerd is?

Menselijke woorden zijn feilbaar. Gods woorden niet. Alle gewone boeken, door wie ze ook geschreven zijn, kunnen fouten bevatten, eenzijdig of onvolledig zijn. Ze kunnen achterhaald raken. Mensen kunnen erover discussiëren of het oneens zijn met de gedane beweringen. De Bijbel is anders.

De geïnspireerde Schriften zijn foutloos en betrouwbaar. Jezus vraagt Zijn hemelse Vader: Heilig hen door Uw waarheid; Uw woord is de waarheid” (Johannes 17:17).


De geïnspireerde Schriften hebben gezag en zijn “nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust”

(2 Timotheüs 3:16-17).

 

Waarom is het belangrijk dat de Bijbel door God geïnspireerd is?

De geïnspireerde Schriften zijn tijdloos. “De hemel en de aarde zullen voorbijgaan, maar Mijn woorden zullen zeker niet voorbijgaan, zegt Jezus in Mattheüs 24:35.

 

De geïnspireerde Schriften zijn krachtig. Want zoals regen of sneeuw neerdaalt van de hemel en daarheen niet terugkeert, maar de aarde doorvochtigt en maakt dat zij voortbrengt en doet opkomen, zaad geeft aan de zaaier en brood aan de eter, zo zal Mijn woord zijn dat uit Mijn mond uitgaat: het zal niet vruchteloos tot Mij terugkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt, en het zal voorspoedig zijn in hetgeen waartoe Ik het zend”, zegt God in Jesaja 55:10-11.

 

De Bijbel openbaart dingen die we anders niet zouden kunnen weten, bijvoorbeeld over de schepping en over de toekomstige heerlijkheid van Gods kinderen. Alleen God kan ons iets over deze belangrijke onderwerpen vertellen.

 

  1. De inspiratie van de Bijbel is het werk van de Heilige Geest.

“de profetie is destijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar heilige mensen van God, door de Heilige Geest gedreven, hebben gesproken” (2 Petrus 1:21)

De schrijvers van de verschillende Bijbelboeken werden “door de Heilige Geest gedreven”. De Geest van God heeft de verschillende schrijvers van de Bijbelboeken aangezet tot schrijven. Ook heeft Hij hen geleid in wat ze opschreven. Gods Geest heeft daarbij gebruik gemaakt van de persoonlijkheid, de achtergrond en de omstandigheden van de verschillende schrijvers. (1)

 

voetnoot bij 1 De schrijvers van de Bijbel waren geen willoze instrumenten. God heeft hun persoonlijkheid niet opzij gezet. God heeft er daarentegen voor gekozen, om  bij het overbrengen van Zijn woord aan de mens, gebruik te maken van de persoonlijkheid van de verschillende schrijvers. 

 

Dat God de persoonlijkheid van de schrijvers niet op zij gezet heeft, blijkt o.a. uit duidelijk waarneembare verschillen in schrijfstijl. Paulus heeft bijvoorbeeld een andere manier van uitdrukken dan Johannes of Jakobus. 

 

De persoonlijkheid van de schrijvers komt ook duidelijk naar voren in gedeelten zoals Romeinen 9:1-4. In dit soort gedeelten krijgen we een blik in het hart van de schrijver. We krijgen iets te zien van zijn gevoelens en verlangens.

 

  1. De inspiratie van de Bijbel is het werk van de Heilige Geest.

Sommige schrijvers wisten dat ze door Gods Geest geleid werden  (1 Petrus 1 : 10,11; 2 Samuel 23 : 2). Andere schrijvers waren zich hier waarschijnlijk niet direct bewust van. Het resultaat was echter in beide gevallen hetzelfde: ze schreven precies op wat God door hen heen wilde zeggen.

 

  1. De bijbel is woordelijk ingegeven

 

De Bijbel is woordelijk door God ingegeven. De inspiratie strekt zich uit tot de keuze van de woorden. Dit wordt in de theologie de woordelijke inspiratie van de Bijbel genoemd. God heeft de schrijvers van de Bijbel niet alleen de gedachten gegeven. Hij heeft hen ook door Zijn Geest geleid in de keuze van de woorden waarmee ze deze gedachten op papier hebben gezet. Volgens Jezus staat God achter iedere letter van de Bijbel. Aan het begin van de Bergrede zegt Hij namelijk het volgende:

 

“Want, voorwaar, Ik zeg u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is” (Mattheus 5:18)

De tittel en de jota zijn de kleinste onderdelen van Hebreeuwse letters. Volgens Jezus staat God  dus niet slechts achter de gedachten. Hij staat ook achter de woorden waarmee deze gedachten uitgedrukt worden. Of zoals Jezus het zelf zegt: God staat zelfs achter elke jota en tittel. (2,3)

voetnoot bij 2  Het is belangrijk om dit te benadrukken. Want sommige theologen beweren dat God de schrijvers van de Bijbel slechts de ideeën gegeven heeft. De schrijvers hebben deze door God ingegeven ideeën vervolgens in hun eigen woorden opgeschreven. Deze opvatting over de inspiratie heeft grote gevolgen. Want misschien hebben de schrijvers van de Bijbel zich wel vergist in de verwoording van Gods gedachten. We kunnen er dan niet meer op vertrouwen dat de Bijbel in alles, zelfs tot in de kleinste details, de waarheid spreekt.

voetnoot bij 3 De Statenvertaling, de Herziene Statenvertaling en de NBG 51, zijn goede vertalingen. Want de vertalers hebben er in alle drie de gevallen naar gestreefd om zo letterlijk mogelijk te vertalen. De Nieuwe Bijbelvertaling (de NBV) is echter geen goede vertaling. Deze vertaling is veel te vrij vertaald. De NBV is vaak niet meer dan een parafrase vertaling. Een parafrase vertaling is een vertaling waarbij men niet letterlijk vertaalt, maar waar men gedachte voor gedachte vertaald. Wanneer je de NBV leest weet je dus nooit precies wat God gezegd heeft. Als je werkelijk wilt weten wat God heeft gezegd dan moet je een nauwkeurige Bijbelvertaling gebruiken.

 

5. Volledig ingegeven

 

“Heel de Schrift is door God ingegeven…” (2 Tim. 3:16) [4]

Heel de Schrift is door God ingegeven. Niet een deel van de Schrift, maar heel de Schrift. Daarom konden Jezus en Paulus een enkel schriftvers nemen en daarmee iets bewijzen. Want elk Bijbelwoord heeft goddelijk gezag omdat het door Gods Geest is ingegeven.

 

voetnoot bij 4 Sommige theologen ontkennen dit. Zij zijn van mening dat de Bijbel alleen het Woord van God is wanneer hij over geestelijke dingen spreekt. Wanneer de Bijbel echter over de natuur en over de geschiedenis spreekt of wetenschappelijke feiten geeft zou het niet het Woord van God zijn. Wanneer de Bijbel over deze dingen spreekt zou het slechts het woord van mensen zijn.

Deze redenering klopt niet. Want: Heel de schrift is door God ingegeven…”. Dat geldt dus ook voor de historische bijbelgedeelten zoals de schepping van Eva uit de rib van Adam, de slang die sprak in de hof van Eden, Jona die door een grote vis werd opgeslokt, de zon die stilstond op het bevel van Jozua. Ook deze Bijbelgedeelten zijn door God ingegeven.

 

  1. De bijbel is letterlijk het woord van God


Omdat de Bijbel door Gods Geest is ingegeven, is de Bijbel letterlijk het woord van God. De Bijbel bevat dus niet het woord van God, maar de Bijbel is het woord van God.

 

6a  De woorden van de bijbel zijn door de Heilige Geest uit- gesproken

“Mannenbroeders, dit Schriftwoord moest vervuld worden dat de Heilige Geest bij monde van David vantevoren gesproken heeft over Judas “ (Handelingen 1:16)

 

6b De Bijbel noemt zichzelf het woord van God

 

”Want het Woord van God is levend en krachtig” (Hebreeën 4:12) 


“Want in de eerste plaats zijn hun de woorden van God toevertrouwd”   (Romeinen 3:2)

 

6c “God zegt” en “de Bijbel zegt” worden aan elkaar gelijk gesteld

 

En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God, dat Ik zal uitstorten van Mijn Geest op alle vlees;.. (Handelingen 2:17)

In de Bijbel staat soms “God zegt” en dan volgt een citaat uit het Oude Testament. Zo ook hier in Handelingen 2:17. Petrus citeert een gedeelte uit het boek Joël. Van dit citaat zegt hij dat God het uitgesproken heeft: “En het zal zijn in de laatste dagen, zegt God”. Voor Petrus zijn “de Bijbel zegt” en “God zegt” aan elkaar gelijk.

 

Dit is slechts één voorbeeld. We zouden nog veel meer voorbeelden kunnen geven.  Bijvoorbeeld uit de Hebreeënbrief. De schrijver citeert geregeld een gedeelte uit het Oude Testament en zegt daarvan dat God het uitgesproken heeft:

 

Hebreeën 1:5-14; 

Hebreeën 8:8-13; 

Hebreeën 3:7,8;

Hebreeën 9:6-8;

Hebreeën 4:4,5;

Hebreeën 10:5-9;

Hebreeën 6:13,14;

Hebreeën 10:15-18)

 

‘De Schrift zegt’, ‘God zegt’ en ‘de Heilige Geest zegt’ zijn dus identiek. Ze zijn onderling uitwisselbaar.

Ook wij mogen, als wij de Schrift citeren, zeggen: “God zegt.”

 

Openbaring 22: 18 en 19

18 Ik zeg tegen iedereen die de profetische woorden van dit boek hoort: als je hier iets aan toevoegt, zal God je straffen met de rampen die in dit boek zijn beschreven. 19 En als je iets weglaat van de profetische woorden van dit boek, zal God jou je erfenis afnemen. Je naam zal niet in het Boek van het Leven staan. Je zal niet van de levensboom mogen eten. Je zal niet in de heilige stad mogen wonen. Je zal niets krijgen van de dingen waarover in dit boek geschreven staat.

 

Deuteronomium 4:1–2 (HSV)

1Nu dan, Israël, luister naar de verordeningen en de bepalingen die ik u leer te doen; opdat u leeft en u het land dat de HEERE, de God van uw vaderen, u geeft, binnengaat en in bezit neemt. 2 U mag aan het woord dat ik u gebied, niets toevoegen en er ook niets van afdoen, opdat u de geboden van de HEERE, uw God, die ik u gebied, in acht neemt.

 

Spreuken 30 :  5-6

Ieder woord van God is gelouterd, Hij is een schild voor hen die tot Hem de toevlucht nemen. 6 Voeg niets toe aan Zijn woorden, anders zal Hij u straffen, omdat u een leugenaar zou blijken te zijn.

 

Psalm 119 : 105

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.

 

Bron: 

https://www.honderdbijbelstudies.nl/de-leer-over-de-bijbel/42-de-inspiratie-van-de-bijbel/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb